De tabaksdoos van schipper Gerrit de Veer

De naderende overstroming van Meinerswijk

Tabaksdozen zijn er in vele variaties, van eenvoudige gebruiksvoorwerpen tot ware pronkstukken. Ze zijn bedoeld om tabak in te bewaren, maar sommige hebben ook een mooi verhaal. De tabaksdoos van Wakk're Gert de Veer is hiervan een voorbeeld.

De afbeelding op het deksel verwijst naar de heldhaftige actie van de voormalige eigenaar van de doos, Gerrit de Veer, en toont de sluis aan de Praets, bij Meinderswijk in Arnhem. De tekst van de tabaksdoos zegt: 'stadssluis aan de praats, 8 mei 1837.'

Overstroming Meinerswijk

De doos werd gemaakt in opdracht van graaf van Ranzow, heer van Meinerswijk. De graaf schonk dit pronkstuk aan de Arnhemse schipper Gerrit de Veer, omdat deze een totale overstroming van de polder Meinerswijk had weten te voorkomen. In de deksel liet de schenker de volgende tekst graveren: 'Waar waterstaat en Stad geen water kunnen keeren/Weet wakk're gert de veer de stroomkracht te braver' en 'Bewijs van erkentelijkheid van den heer van Meinerswijk'

Het zinken van zijn eigen schip

Volgens familieoverlevering voorkwam Gerrit een dijkdoorbraak bij de Praets door zijn eigen schip te laten zinken. De notulen van de vergadering van de gecommitteerden van de polder maken melding van een noodlottige gebeurtenis met de sluis bij de Praets. De schuif van de sluis zou zijn gebroken en de hoge stand van de rivier dreigde de polder in zijn geheel onder water te zetten.

Erfgenamen

Hoe staat niet beschreven, maar het is duidelijk dat Gerrit in staat was het gat te dichten. Hierbij zijn waarschijnlijk materialen als takken en opgerolde matten gebruikt die mogelijk per schip werden aangevoerd. Of hij ook daadwerkelijk zijn eigen schip heeft laten zinken wordt niet duidelijk. Via de erfgenamen van Gerrit is de tabaksdoos in 1997 als bruikleen aan het Historisch Museum in Arnhem gegeven.

Bron: Vrienden van Meinerswijk


  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Arnhem

  • Landschap

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl