Rijkspottenkijkers

Commissarissen van de Koningin

Vrijwel de hele negentiende eeuw werden de commissarissen nog beschouwd als een soort spionnen van de koning. Ze kregen de bijnaam 'rijkspottenkijkers'. Dit is begrijpelijk als we bedenken dat de Provincie Gelderland pas vanaf het begin van de twintigste eeuw zijn eigen begroting kon vaststellen. En pas veel later zouden democratisering en dualisme hun intrede doen.

Economische groei van Gelderland

Tegelijkertijd maakte Gelderland de ontwikkeling door van een plattelandsprovincie tot een van de economische voortrekkers van ons land. Transport, handel, innoverende industrie en wetenschap (met de universiteiten van Nijmegen en Wageningen) zijn een rol van betekenis gaan spelen. Denk aan de ontwikkeling van de industrie in bijvoorbeeld Tiel.

Commissarissen en de wederopbouw

In de naoorlogse periode waren de commissarissen van de Koning in Gelderland zeer actief betrokken bij de wederopbouw. De commissarissen Bloemers en Quarles van Ufford ondersteunden behalve verkaveling ook economische impulsen. Van Ufford is daarnaast bekend door zijn rol bij de bouw van het nieuwe Provinciehuis aan de Markt in Arnhem. Geopend op 1 september 1954, is het nu een van de bekendste wederopbouwmonumenten in Gelderland.

Verder lezen:

Dit artikel is een samenvatting van een uitgebreider artikel van Jorien Jas in Mijn Gelderland Magazine nr. 2, 2013.


  • Streekgeschiedenis

  • Personen

  • 1800-1900

  • Arnhem

  • Historische verenigingen

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl