Een veer van Bemmel naar Ooij

Topverhalen van de Historische Verenigingen

Joop Verburg van de Historische Kring Bemmel werd gewezen op het mogelijke bestaan van een veer tussen Bemmel en Ooij in de negentiende en begin twintigste eeuw. Hoewel oudere Bemmelnaren zich er weinig van konden herinneren, speurde hij door oude documenten en haalde veel informatie boven tafel.

Een koninklijk besluit

Oudere Bemmelnaren konden zich nog wel herinneren dat sommige palingvissers ter gelegenheid van de Ooijse kermis mensen overroeiden, maar van een vaste veerdienst was weinig bekend. Toch stuitten we op een gewaarmerkte kopie van een koninklijk besluit betreffende dat veer uit 1824:

(..) Hebben goedgevonden en verstaan aan den rekestrant te vergunnen om het veer over de Rivier de Waal van de Ooij naar Bemmel bij voortduring te bedienen en zulks overeenkomstig het door het gemeentebestuur van Ubbergen opgemaakt en hiernevens gevoegd tarief

Er was dus, per januari 1824, een koninklijke vergunning voor het veer afgegeven. En inderdaad, zo blijkt uit verdere correspondentie, heeft het veer lange tijd gefunctioneerd. 

Transport voor arbeiders

In 1828 krijgt het veer expliciet de functie om als transportmiddel voor arbeiders van steenfabrieken te functioneren. De 'sloeproeyer', Derk Loischilder moet vanaf dan namelijk zorgen voor een 'gestadige ambulante dienst'. Belangrijkste functie: het overzetten van steenfabriekarbeiders in beide richtingen. Vanuit Ooij kwamen de mensen naar de steenfabriek van Terwindt & Arntz, terwijl vanuit Bemmel arbeiders werkten bij de steenoven van Robert Janssen en de meer westelijk en buitendijks gelegen fabriek 'De Vlietberg'. Deze beide fabrieken zijn intussen niet meer in bedrijf. Later nam de zoon van Derk Loischilder het beheer van het veer en de functie van 'sloeproeyer' over van zijn vader.

Einde van het veer

Rond de oorlogsperiode hield het veer op te bestaan. Het oude veerhuis uit 1907, waar de 'sloeproeyer' woonde,  aan de Ooijse kant van de Waal staat er nog steeds. Boven de deur staat (in ieder geval nog tot 2001) nog steeds te lezen: 'Café Veerhuis J.H. Looyschelder'.

Dit is een samenvatting van het oorspronkelijke artikel van Joop Verburg, gepubliceerd in het Kringblad: Historische Kring Bemmel (2001). Het Kringblad is het periodiek van de Historische Kring Bemmel. Het is gedigitaliseerd en online beschikbaar in de catalogus van Rozet (voorheen de Gelderland Bibliotheek). Klik hier om de artikelen online te doorzoeken en scroll hier door de volledige lijst artikelenLees het volledige artikel van Joop Verburg hier.


Rechten

Samengevat door Erfgoed Gelderland, oorspronkelijk artikel van Joop Verburg gepubliceerd in: Kringblad Historische Kring Bemmel jr. 2001, nr. 3, p. 38 - 47.

Relevante links

- Historische Kring Bemmel

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl