De Kinkelenburg in Bemmel

Een mooie trouwlocatie

De Kinkelenburg is een kasteel in Bemmel ten noorden van Nijmegen in de gemeente Lingewaard in de Nederlandse provincie Gelderland. Vermoedelijk in de dertiende eeuw werd op een laag deel van Bemmel een ommuurd eiland aangelegd, omringd door een gracht. Op dit eilandje werd een donjon gebouwd. In 1403 werd het huis voor het eerst vermeld als Johan van Ambe het huis bewoont.

Uit diezelfde periode stamt mogelijk de aangebouwde poorttoren. Ergens in de zestiende en zeventiende eeuw werden deze torens door een gebouw met elkaar verbonden. In 1765 werd het huis uitgebreid met een vleugel.

Middeleeuwse karakter

Het kasteel is in de negentiende eeuw door particulieren verbouwd tot villa en had haar middeleeuwse karakter verloren. Het grootste deel van De Kinkelenburg werd afgebroken en naar model van oude tekeningen werd de vleugel volledig opnieuw opgebouwd.

Na de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis als noodhospitaal gebruikt en uiteindelijk in 1954 gerestaureerd, en als raadhuis van de gemeente Bemmel in gebruik genomen. Tegenwoordig is het een trouw- en vergaderlocatie van de gemeente Lingewaard. Het is onbekend waar de naam Kinkelenburg vandaan komt. Het huis is tijdens kantooruren te bezichtigen.

Bron: kasteelonline.nl en Wikipedia


  • Landschap

  • 1000-1500

  • Lingewaard

  • Landschap

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl