25 jaar Zwitserse Week in Bemmel

Topverhalen van de Historische Verenigingen

In 1963 had de Nijmeegse Politie Kapel Harmonie Wädenswil uit Zwitserland uitgenodigd om tijdens de Vierdaagse het Zwitserse wandellegioen te begeleiden. Door de drukke werkzaamheden van de politie lukte het niet om alle Zwitserse muzikanten onder te brengen. Via-via belandden toen, in 1963, twintig Zwitserse muzikanten bij gastfamilies in Bemmel.

Concert bij de Kinkelenburg

Uit dankbaarheid voor de gastvrijheid kwam het gehele muziekkorps naar Bemmel om bij de Kinkelenburg een concert te geven. Dit beviel zo goed, dat een aantal prominenten uit Bemmel de wens uitspraken er een jaarlijks feestje van te maken. Oberst Leutnant Herbert Alboth, een Zwitserse journalist en in Nijmegen als perschef van het Zwitserse Marschbataillon aanwezig, werd bereid gevonden in Zwitserland muziekkorpsen voor Bemmel te werven. Daarnaast gaf hij in Zwitserland de nodige publiciteit aan Bemmel en de Nijmeegse Vierdaagse. Deze taak bleef hij tot en met 1988 trouw uitvoeren.

Tegenbezoek richting Zwitserland

In 1979 vond een wel heel bijzondere editie van de 'Zwitserse Week' plaats. Vanuit Bemmel werd een tegenbezoek georganiseerd! Er vertrok vanuit Bemmel een bus met zeventig gastgezinnen voor een tegenbezoek aan ''Wallise Glis'' dat in 1978 in Bemmel was geweest. De Zwitsers organiseerden een Hollandse Avond én een Zwitserse Avond.

25 jaar Zwitserse week

In 1988 vierde de Zwitserse week het 25-jarig jubileum. Dat was een bijzondere editie met veel activiteiten, waaronder het schieten met kruisbogen. Alle muziekkorpsen die in Bemmel waren geweest, hadden een delegatie naar dit feest afgevaardigd. Ze kregen een herinneringsvaantje tijdens de receptie, en in het Wapen van Bemmel werd hen een diner aangeboden.

Voortzetting na het jubileum

In de loop der jaren veranderde het stichtingsbestuur van samenstelling. De aankomst van de Zwitserse muzikanten werd verplaatst van de zondag naar de zaterdag. Door de veranderingen in de organisatie van de Vierdaagse, waren er in Bemmel steeds minder mogelijkheden om op de zondag iets te organiseren. De concerten van dinsdag en donderdag vervielen; daarvoor in de plaats kwam het Galaconcert op woensdagavond in de kerk. In het traditionele weekprogramma veranderde maar weinig.

Dit is een samenvatting van het oorspronkelijke artikel van Hans Stoffels, gepubliceerd in het Kringblad: Historische Kring Bemmel (2016). Het Kringblad is het periodiek van de Historische Kring Bemmel. Het is gedigitaliseerd en online beschikbaar in de catalogus van Rozet (voorheen de Gelderland Bibliotheek). Klik hier om de artikelen online te doorzoeken en scroll hier door de volledige lijst. Lees het volledige artikel van Hans Stoffels over de Zwitserse Week hier.


Rechten

Samengevat door Erfgoed Gelderland, oorspronkelijk gepubliceerd in: Kringblad Historische Kring Bemmel; jr. 26 (2016), nr. 2, p. 34-39

Relevante links

- Historische Kring Bemmel

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl