Een persoonlijk verhaal over Operatie Ooievaar

Correspondentie van Jan van Oort en zijn moeder

Nadat het Betuwefront zich had gevormd na operatie Market Garden, vreesden de Duitsers dat de geallieerden zouden doorstoten naar het IJsselmeer om hen in Holland af te sluiten. De Duitsers ontwierpen daarom plan 'Ooievaar' om het Engelse front te verzwakken door middel van het onderwater zetten van de Betuwe.

Hieronder staat een deel uit een brief van 14 december, geschreven door de moeder van Jan van Oort. Jan en Jo van Oort-Vonk zijn geboren en getogen in het Betuwse dorp Eck en Wiel, maar wonen sinds 1941 in Hattem, waar Jan onderwijzer is.

Brief aan Jan van Oort

"… Verleden week zaterdag moesten wij hals over kop bij ons verhuizen naar opoe. ´s Morgens om 8 uur was er nog geen druppel water in de kelder en ´s middags stond het met de kamerdrempel gelijk en de schuur stond vol ook tot den drempel en van de bijkeuken kwam ´t de keuken in lopen. Voor ´t donker hadden wij het huis beneden leeg gedragen… . Zondagmorgen was daar de weg nog droog, en zondagavond stond hij er ook onder. Maandagmorgen stond ´t water bij opoe al aan de deeldeuren, en maandagavond stond de geut en de deel al blank en opa zei altijd dat hun vloedvrij zaten. Dinsdagmorgen toen wij opstonden kwam net ´t water de keuken en de kamer binnen stromen dus toen werd het hopeloos, papa moest op de blote voeten in de klompen en de broeken een eind omhoog ons allemaal op de rug nemen van de trap af de keuken in, dus toen moesten papa en ik bij opoe ook weer alles omhoog dragen. Dinsdagmiddag stond er een half voet water in de kamer en in de keuken.

Jaantje was maandagmorgen naar Doorn gegaan om te vragen of opoe en opa en Jaantje naar Doorn konden komen, want Jaantje en opoe huilden gedurig en ze waren zo bang, Papa en ik zouden dan thuis gebleven zijn om op de boel te passen maar wij konden ook niet blijven want het ijzeren hek voor ´t huis staat er heel onder. Met de roeiboot hebben ze ons aan de deeldeuren moeten halen, op de rug werden we de keuken uitgedragen op blote voeten en de klompen aan zaten wij in de boot en de kousen en schoenen trokken we in de steeg aan. ….Maandagmiddag waren de koeien van opa naar oom Gert gebracht en ´t kalf en een varken, de koeien gingen er tot de pens toe onder tot op de sluis bij Bart van Baren…. Opoe en opa begonnen alle twee te huilen toen ze de koeien zo zagen tobben door ´t water…."

Boek

De correspondentie met de familie in Eck en Wiel verloopt moeizaam. Desondanks worden er in het laatste oorlogsjaar nog 50 brieven naar Hattem gestuurd, waardoor ze een aardig beeld krijgen van het wel en wee in hun geboortedorp. In dit boek zijn alle brieven weergegeven en voorzien van een historisch kader. Zo kunnen we alsnog meeleven met de bevolking van het dorp dat in dat laatste oorlogsjaar vlakbij het front lag en ook nog door de Duitsers onder water werd gezet. Meer informatie over hoe het boek te verkrijgen is op www.operatieooievaar.nl.

Voor meer informatie over Operatie Ooievaar, klik hier.


Rechten

Ad van Oort, CC-BY-NC

  • Tweede Wereldoorlog

  • Personen

  • 1900-1950

  • Hattem

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl