Huis Molecaten en de familie Van Heeckeren, 1942-1989

Het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Greet Hofmans-affaire

De familie Van Heeckeren van Molecaten overleeft op hun landgoed de Tweede Wereldoorlog en houdt zich daarna bezig met een spirituele wereldorde. Dit brengt Molecaten en zijn bewoners met de Nederlandse politiek in aanraking.

Overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog

Na de dood van haar man Evert in 1942 neemt Adolphine Groeninx van Zoelen de exploitatie van het 200 hectare grote landgoed op zich. Door eigen tabaksteelt, waarbij 520 sigaretten van een kilo tabak te maken zijn, zet ze menig ruilhandeltje op. Ze ontvangt graag gasten uit eigen kring, maar herbergt ook onderduikers. In de bossen van het landgoed vinden Joodse onderduikers hun toevlucht totdat verraad aan de Duitsers daar een einde aan maakt. Haar zoons Walraven en Eric nemen deel aan het verzet. De schade aan huis Molecaten blijft tijdens de oorlog beperkt, alleen de bossen op het landgoed worden door de Duitsers zeer uitgedund.

Naoorlogse banden met het koningshuis

Na de oorlog komt in 1948 Greet Hofmans op het landgoed Molecaten wonen. Als gebedsgenezeres krijgt zij in Hattem en omstreken grote bekendheid.
De jonge koningin Juliana consulteert haar in verband met de oogziekte van de jongste prinses. Walraven wordt in 1949 particulier secretaris van koningin Juliana en trouwt in 1951 met Rita Nitschmann, die vijf jaar eerder was aangesteld als kinderjuffrouw op paleis Het Loo. Adolphine wordt in 1954 paleisdame van Juliana, zoals haar moeder dat was van Wilhelmina.

De Greet Hofmans-affaire

Rita en Walraven nemen het initiatief tot conferenties met religieuze universaliteit als bindend thema. Prinses Wilhelmina stelt vanaf 1951 het Oude Loo ter beschikking en ook Juliana steunt het initiatief. Er ontstaat rond 1956 een huwelijkscrisis tussen Juliana en Bernard rond de persoon van Greet Hofmans. Ter oplossing van de ’Greet Hofmans-affaire’ wordt ook de hofhouding gereorganiseerd. Adolphine keert terug naar Molecaten om daar de in 1955 gestarte renovatie af te ronden. Zij overlijdt in 1967 en haar zoons Walraven en Eric worden gezamenlijk eigenaar van Molecaten.

Het einde van een familiedynastie op Molecaten

Na de verkoop van landerijen aan de gemeente Hattem ten behoeve van woningbouw blijft er nog weinig bosbouw over. Om de exploitatie rond te krijgen verkopen de broers zelf gekweekte kerstbomen. Op Molecaten wordt het missiewerk van Hofmans na haar overlijden in 1968 voortgezet. In 1984 overlijdt Eric en in 1989 wordt AMEV Levensverzekering de nieuwe eigenaar. Hiermee komt er een einde aan de familiedynastie Van Heeckeren van Molecate, de familie die van 1646 tot 1989 eigenaar van het Huis Molecaten was.

Bron:

  • Ronald Prins, Huis Molecaten, Hattem 2003, ISBN 90-9016988-1.


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY

  • Landschap

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Hattem

  • Veluwe

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl