Willem Bredewout uit Wapenveld moest in 1944 helpen bij het graven van loopgraven in de uiterwaarden bij de IJsselbrug bij Zwolle. Hij overleefde aldaar een bombardement, maar zijn bevrijder overleed hierbij. Zijn zoon Jan Bredewout vertelt het oorlogsverhaal van zijn vader.
Jan Bredewout schrijft: 'Mijn moeder stond bij een aanval van Engelse jachtvliegtuigen op de Zwolse IJsselbrug vol afschuw te kijken. Haar man, mijn vader, was tewerkgesteld om bij deze brug loopgraven te graven waarin Duitse militairen konden schuilen bij gevechten om deze brug. Tot twee keer toe zag ze de jagers de brug aanvallen en ze ging er vanuit dat haar Willem Bredewout, 36 jaar oud en geboren in Wapenveld, deze aanval niet overleefd had. Groot was de blijdschap toen ze na een half uur Willem dwars door het akkerland en weilanden op zijn sokken aan zag komen.'
Later vertelde zijn vader het verhaal als volgt: 'Bij de eerste aanval werd ik bedolven door een hoop grond. Toen de jagers weg waren werd ik bevrijd door een Zwolse man, die ook moest werken bij de IJsselbrug. Toen we wilden vluchten kwamen de jagers terug. Ze vielen namelijk altijd twee keer aan, op de heen-en terugvlucht.
Bij de tweede aanval hoorde ik mijn bevrijder ineens kreunen en naar zijn zij grijpen. Hij kreunde en zakte in elkaar. Ik probeerde hem te helpen door hem op mijn rug mee te nemen. Dat lukte niet, omdat hij meteen dood was. Ik ben nog even stil blijven liggen in de loopgraaf en wachtte tot de vliegtuigen weg waren. Een vreselijk gekreun en stank omringde mij, het was ondragelijk. Maar mijn enige overlevingsdrang was: zo snel mogelijk naar huis. Mijn klompen was ik kwijt geraakt en zo ging ik als een haas dwars door de akkers en weilanden naar het Vijzelpad in Hattem waar ik woonde op ongeveer vijf kilometer van de onheilsplek.' Jan: 'En twee jaar later werd ik geboren, in de woning aan het Vijzelpad in Hattem.'
Dit verhaal is ingestuurd door Jan Bredewout (73, Hattem) voor 'WO2-verhaal Gezocht', een project van Rijnbrink, De Gelderse Bibliotheken en Erfgoed Gelderland in het kader van Gelderland Herdenkt. Lees meer ingestuurde en opgehaalde oorlogsverhalen in de special Getuigen van de Oorlog.
Jan Bredewout, CC-BY-NC