Treinbeschieting Hattemerbroek 20 juni 1944

Slachtoffers bij de Oude Kerkweg

Op 20 juni kwam de personentrein van Groningen naar Utrecht langs de Oude Kerkweg te Hattemerbroek. Hier gebeurde een vreselijk voorval.

Beschietingen bij Hattemerbroek

De machinist van de personentrein wordt tot stoppen gedwongen en de passagiers die op doorreis zijn, zoeken een veilig heenkomen door het korenveld. Toch worden direct vijf personen gedood; twee stierven de volgende dag aan hun verwondingen. In het Sophia Ziekenhuis verbleven nog eens vijf zwaargewonden. Allen werden getroffenen door mitrailleurschoten. Heldhaftige hulpverlening door omwonenden voorkomt meer slachtoffers, doch hun ervaringen hebben soms gevolgen tot vandaag.

Onderzoek

Ludmilla van Santen deed een uitgebreid onderzoek naar de achtergrond van deze gebeurtenis, en bekeek onder meer de rol van dodelijk slachtoffer Piet Blokker nader. Het volledige onderzoek is online beschikbaar in PDF-vorm.

Herdenking

Op 20 juni 2020 was er een eerste informele samenkomst waarbij enkele nabestaanden een tijdelijke plaquette onthulden. Bovenaan deze pagina vindt u een opname die de Locourant van de bijeenkomst maakte.

Nu de namen bekend zijn is in samenwerking met de Gemeente Oldebroek op 11 november 2020 een herdenkingsbord geplaatst op de locatie aan de Oude Kerkweg, onderdeel van het klompenpad Wiseperpad. Het monument is tot stand gekomen na een burgerinitiatief en werd gefinancierd door gemeente Oldebroek.

Verder lezen:


Rechten

Erfgoed Gelderland, na een tip van Adri Ekstijn, CC-BY-NC

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Oldebroek

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl