Een Rotterdamse muziektent in Wezep

Wezep

De bijna romantisch aandoende Prinses Margrietkazerne met zijn trapgevels en torenspits is een van de twee in opdracht van de Duitse bezetter nieuw gebouwde kazernes in Nederland: Lager Wezep. Ook in Wezep staat op de Brink een muziektent met een Rotterdamse herdenkingstekst. Wat schuilt hierachter?

Op 10 november 1944 was heel Rotterdam afgezet en kregen alle mannelijke inwoners van 17 tot en met 40 jaar het bevel zich voor de Arbeitseinsatz te melden. Op deze manier konden tussen de 50.000 en 70.000 mannen naar Duitsland afgevoerd worden. Een aantal van hen werd eerst enige tijd in Lager Wezep ondergebracht. Zij kwamen te voet vanaf de stations Kampen en Zwolle. Eenmaal in Wezep kregen zij van de bewoners aldaar spontaan eten en drinken. Extra voedsel werd ingezameld om ook in het Lager aan de mannen te kunnen uitdelen.

Dankbaar

De Rotterdammers moesten na verloop van tijd door naar Duitsland. Ze vergaten de bewoners van Wezep niet. Uit dankbaarheid voor de ondervonden hulp schonken zij na de oorlog een muziektent aan het dorp. De oude koepel werd in 1987 vervangen door een nieuw exemplaar; de gedenksteen is gebleven.

Bronnen en verder lezen:

  • De razzia te Rotterdam en het verzamelkamp Wezep (Wezep 1988) Oudheidkundige vereniging De Broeklanden


Rechten

René Vossebeld, CC-BY-NC

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Oldebroek

  • Veluwe

Relevante links

- www.oldebroek.net

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl