Een Neerbossche schoolmeester in Transvaal

Willem Daniël Vahrmeijer (1866-1901)

Willem Daniël Vahrmeijer is het vijfde kind van Hermanus Vahrmeijer en Maria van der Wilde. Hij wordt geboren in Amsterdam op 7 augustus 1866.

Als Willem 13 jaar is, sterft zijn moeder. Zijn vader kan het gezin niet draaiend houden. In april 1880 komt Willem daarom met zijn drie jongere broers naar Kinderdorp Neerbosch. Hij volgt er onder andere een opleiding tot kantoorschrijver en onderwijzer.

In 1896 solliciteert Vahrmeijer bij het ‘Fonds ten behoeve van het Hollandsch Onderwijs in Zuid Afrika’. Christelijke Nederlandse onderwijzers moeten het Hollandse karakter van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) behouden. Willem wordt hoofdonderwijzer aan de Immanuelschool te Potgietersrust. Hij trouwt en krijgt een zoon. Tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) moeten onderwijzers, ook Willem, in dienst. Op 19 augustus 1901 geeft de leraar zich over aan de Engelsen. Zij executeren hem. Willems vrouw en kind komen in het concentratiekamp in Pietersburg terecht, waar het zoontje overlijdt.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Personen

  • 1800-1900

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl