De eerste landverhuizers van Neerbosch: Steven Kluvers

Steven Everts Kluvers (1861-1948)

Steven Everts Kluvers komt op 26 maart 1861 in Zutphen ter wereld. Vanaf februari 1875 woont hij in Weesinrichting Neerbosch. Hij volgt daar een opleiding en vertrekt vier jaar later als timmerman naar Hees.

Een delegatie van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) bezoekt in 1884 Neerbosch. De meegereisde generaal Smit vertelt daar dat hij werk heeft voor drie jongemannen. Steven vertrekt daarom met onder anderen Bart Scholten naar Transvaal. Na een moeizame reis blijkt bij aankomst in Smits woonplaats dat de generaal helemaal geen werk heeft. “Dat is nu de zoo hoog in Holland geroemde generaal Smit, die laat ons uitkomen met de verzekering hier alles te zullen vinden”.

Steven keert terug naar Nederland en emigreert in januari 1887 naar Amerika. Zijn jeugdliefde Petronella van der Wal volgt hem niet veel later. Ze trouwen en krijgen vijf kinderen. Steven blijft tot aan zijn pensioen timmerman. Uiteindelijk overlijdt hij in 1948 op 87-jarige leeftijd.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Personen

  • 1800-1900

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl