De eerste landverhuizers van Neerbosch: Bart Scholten

Lambertus Scholten (1861-1939)

Lambertus (Bart) Scholten, geboren in Gendringen, woont vanaf augustus 1874 in Weesinrichting Neerbosch. Hij krijgt hier een opleiding tot metselaar en gaat in 1880 werken in Hees.

Vier jaar later vertrekt Bart samen met onder andere Steven Kluvers naar Ermelo in de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal). Generaal Smit, die daar woont, heeft namelijk werk voor hen. Hij ronselt de jongemannen tijdens zijn bezoek met de Transvaalse delegatie aan Neerbosch. Na een moeizame reis komt Bart aan in de woonplaats van de generaal. Hier blijkt dat er helemaal geen werk is. Bart keert na twee jaar reizen teleurgesteld terug naar Nederland.

Na terugkomst op Neerbosch trouwt Scholten met Ida Schwarz. Ze vertrekken in maart 1887 naar Amerika waar ze vier kinderen krijgen. Bart gaat aan de slag als schilder en behanger. Hij leidt samen met zijn gezin een goed leven en overlijdt in 1939 op 78-jarige leeftijd.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Personen

  • Oost - West

  • 1800-1900

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl