Charles Guillaume van Sandick

Bezitter van aandelen in meerdere plantages

De Overijsselse ambtenaar Charles Guillaime van Sandick (1810-1877) woont sinds 1849 in Nijmegen, in een pand aan de Nijmeegse Stockumstraat C379. Van Sandick bezit, als telg uit een adellijke familie uit Wijk bij Duurstede, aandelen in verscheidene Surinaamse plantages.

De verbintenis tussen Suriname en de familie van Sandick stamt uit de zeventiende eeuw: zijn voorouders bekleedden allerlei hoge functies in het koloniale bestuur en de WIC. Zij gebruikten Suriname om op te klimmen op de maatschappelijke ladder en rijkdom te vergaren. Op deze manier kwamen plantages als Mon Byou, Ro(o)zenburg en ‘t Eylant geheel of gedeeltelijk in bezit van de familie.

De plantage Roozenburg is ook bekend geworden vanwege de opstand van tot slaaf gemaakte personen tegen het aanstellen van een wrede administrateur in 1759. De plantage is op dat moment in handen van de familie van Sandick.

Geïnteresseerd in meer verhalen over het slavernijverleden van Gelderland, Nederland of de wereld? Kijk dan vooral op de website van Mapping Slavery


Rechten

© Jos van Limbeek, CC-BY-NC

Vond u dit artikel nuttig?

  • Sporen van slavernijverleden

  • Oost - West

  • Personen

  • 1800-1900

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl