Ferdinand Hamer (Nijmegen 1840 – China 1900)

Missiepionier in China, Bisschop, Martelaar

Ferdinand Hamer werd op 21 augustus 1840 geboren in een kleine kruidenierswoning, Molenstraat 122 in Nijmegen. Uiteindelijk stierf hij in 1900, tijdens de Boksersopstand in China, de marteldood. Lees hier zijn levensverhaal.

Jeugd & opleiding

Ferdinand was twaalf jaar, misdienaar in de Molenstraatkerk, en wilde priester worden. Hij vertrok naar het kleinseminarie in Kuilenburg (Culemborg). Zijn opleiding maakte hij af aan het grootseminarie in Rijsenburg (bij Driebergen). Na zijn priesterwijding, in 1864, droeg de jonge geestelijke in de Molenstraatkerk zijn eerste heilige mis op.

Missie naar China

China verloor twee opiumoorlogen en lag open voor de missie. Ferdinand Hamer voelde zich geroepen. Hij was welkom bij de Scheutisten, een nieuwe missiecongregatie in België. Rome vertrouwde de Scheutisten een groot missiegebied in het noorden van China toe, het reusachtige Binnen-Mongolië. Ferdinand Hamer begon op 25 augustus 1865 zijn grote missie-avontuur: hij reisde met de eerste groep Scheutisten af naar China. Zij bereikten missiepost Siwantze, het einddoel van hun reis, op zes december 1865.

Benoeming tot bisschop

Ferdinand Hamer ging wonen en werken in het dorpje K'ou-li-t'ou. Te paard trok hij rond. Hij bezocht zieken en stervenden. Hij doopte, hoorde biecht, zegende en droeg missen op. De jonge missionaris had de tijd van zijn leven. Het ideaal van zijn jeugd had hij bereikt. Paus Leo XIII benoemde hem in 1878 tot de eerste bisschop van Kansou, Qinghai en Xinjiang, een nieuw missiegebied in het verre westen van China. Tien jaar lang verrichtte bisschop Hamer pionierswerk. Hij wist met succes in Europa fondsen te werven. Het aantal gelovigen nam langzaam toe, ondanks de tegenwerking van de Chinese overheid. Er werden missieposten gesticht, weeshuizen en klinieken. Met gepaste trots kon hij zelfs een seminarie openen.

Overplaatsing

In 1889 ontving Ferdinand Hamer, onverwacht, een nieuwe opdracht van de Paus. Hij werd bisschop in de Ordos en overgeplaatst naar Santaoho aan de Gele Rivier. De Ordos missie kwam tot bloei. Er werden gronden van rondtrekkende Mongolen gepacht. Daar mochten arme Chinezen zich als boeren vestigen als zij openstonden voor het geloof. Het leven van een missionaris was zwaar. Ferdinand Hamer, 49 jaar, afgemat en ziek, ging op verlof. De ontvangst in Nijmegen, op 26 mei 1890, was groots. Aangesterkt keerde hij in 1891 terug naar de Ordos. In maart 1900 koos bisschop Hamer de kleine missiepost Eul-che-se-king’ti als zijn nieuwe woonplaats.

Boksersopstand en de dood van Hamer

Het Westen had steeds grotere invloed in China gekregen. Groepen Chinezen, ‘Boksers’, kwamen in opstand. In juli 1900 veroverden Boksers, samen met troepen van het Chinese leger, missiepost Eul-che-se-king’ti. Zij bonden de bisschop aan een boom. Voor zijn ogen werd een bloedbad aangericht. Ferdinand Hamer werd met geweld en onder hevige folteringen naar de plaats To’ Tch’eng gebracht. Op het executieterrein stond een hoge driepoot klaar: drie lange stokken, boven aan elkaar gebonden. De bisschop werd omwonden met watten, gedrenkt in olie. Aan zijn voeten werd hij in de driepoot gehesen, zijn hoofd omlaag. De watten werden in brand gestoken. Chinezen noemden de marteling ‘het aansteken van de mensenkaars’. Een gruwelijke dood. Ferdinand Hamer zou een maand later zestig jaar zijn geworden.


Rechten

© Frans Hamer, CC-BY-NC

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Het Verhaal van Gelderland
  • Personen
  • Oost - West
  • 1800-1900
  • Nijmegen
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl