Een 'Gelderse' president in Amerika

Martin van Buren (1837-1841)

Martin van Buren werd zelf dan wel in Amerika geboren in 1782 (te Kinderhook, New York), hij sprak het liefst en best Nederlands. Zijn betovergrootvader, de boerenknecht Cornelis Maessen, was in 1631 geëmigreerd uit Buurmalsen.

Carrière van Martin van Buren 

Van Buren studeerde vanaf 1796 een paar jaar rechten in New York. Hierna werd hij advocaat, en hij bleef vijfentwintig jaar actief als zodanig. Dit verging hem zo goed dat hij financieel onafhankelijk was na die periode. 

Van Buren in de Amerikaanse Politiek

In 1812 kwam Van Buren in de senaat van New York. Tevens was hij lid van het toenmalige hoogste gerechtshof van New York. In 1821 werd hij Senator, en in 1832 vicepresident. Een termijn later werd hij gekozen tot president. Zijn presidentschap zou zwaar getekend worden door een financiële crisis. Over zijn presidentschap zei Van Buren, volgens het RD, ooit zelf: "De beste twee dagen waren die waarop ik het Witte Huis binnenkwam en die waarop ik het ambt overdroeg."

Van Buren verloor de verkiezingen van 1840 en ook latere pogingen president te worden mislukten. Hij bracht zijn laatste jaren door als hereboer in Kinderhook.

Gelderland?

Mogelijk is Van Buren na zijn president een keer in Buren geweest, aldus de huidige burgemeester Jan de Boer, die een boek over Van Buren schreef. In het archief van Buren ligt één brief van Van Buren.

Bronnen en meer lezen:

 


Rechten

Elmar van de Ree, CC-BY-NC

  • Personen

  • 1800-1900

  • Buren

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl