Drikus Veer

‘Tijger van Borculo’

De Achterhoek en snelle motoren horen bij elkaar. Motorliefhebbers treffen elkaar op de Zwarte Cross-festivals in Lichtenvoorde of bij de streekwedstrijden in het oosten van Nederland.

Een van die Achterhoekse motorfanaten is Drikus Veer. Drikus, die ook wel 'Tijger van Borculo' genoemd wordt, kan terugkijken op een grootse carrière als racecoureur.

Debuut

Drikus maakt zijn debuut in 1938 tijdens een race waarin hij halverwege uitvalt. Op de TT in Assen in 1954 mag Drikus op een speciaal geprepareerde fabrieksmotor van Gilera rijden. Hier wordt Drikus achtste. In 1955 rijdt Drikus opnieuw in de TT. Deze keer wordt hij vierde en daarmee is hij de eerste Nederlander die punten behaalt in de 500 cc-klasse van het motorracen. Drikus vertelt dat hij gemakkelijk winnaar had kunnen worden als er niet van tevoren besloten was dat de Brit Geoff Duke moest winnen. Drikus Veer overleed op 93-jarige leeftijd op 21 oktober 2011.

Inspiratie

Mogelijk heeft Drikus vele Achterhoekse jongens geïnspireerd om ook de motorcross in te gaan. Inmiddels is motorcross niet meer weg te denken uit de Achterhoek.

Historische beelden

Bij dit verhaal de reportage die Omroep Gelderland maakte rond de crematie van Druks Veer.

Meer over De Zwarte Cross op mijnGelderland vindt u hier.


  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • Berkelland

  • Volkscultuur

  • Achterhoek

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl