De middeleeuwse burcht Drakenburg Een van de vier burchten in Herwijnen

Een tekening van kasteel Drakenburg (Bron: Historische Vereniging Den Ouden Dijk) De Blauwe Tooren (Bron: Historische Vereniging Den Ouden Dijk)
Herwijnen was een rijk dorp en kende in de Middeleeuwen vier belangrijke kastelen. Een daarvan was kasteel Drakenburg.

Drakenburg lag in de tijd van zijn stichting, in de veertiende eeuw, direct naast de oude dijk en naast de oude loop van rivier de Waal. Het was een van de oudste kastelen die Herwijnen heeft gekend. Drie van de vier burchten in de streek werden bewoond door de Herwijners, maar in Drakenburg vestigde in het begin van de Arkelse oorlog Arent van Leyenburg zich. Van Leyenburg ging zich in 1406 Van Drakenburg noemen, waarna hij het kasteel liet verbouwen en het 'Drakenstein' liet noemen.

Den Toorn

Kasteel Drakenburg bestond uit een vrijstaande toren met aanbouw, een huis en een hofstad. In 1496 werd dit verkocht aan het riddergeslacht Van Herwijnen: zo kwamen alle vier de kastelen in handen van de Herwijners. In het begin van de zeventiende eeuw raakte het kasteel echter in verval. De toren bleef tot het einde van de negentiende eeuw bestaan. Op de verhoogde plaats van het kasteel werd later een boerderij gebouwd, die de naam 'Den Toorn' kreeg.

Bron: Historische Vereniging "Den Ouden Dijk"

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl