De Duivelsberg

Van Duits naar Nederlands grondbezit

De Duivelsberg (Duits: Wylerberg of Teufelsberg) is een heuvel en natuurreservaat in de gemeenten Ubbergen en Groesbeek, aan de grens met Duitsland. De 75,9 meter hoge heuvel is gelegen op de stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens.

Het natuurgebied De Duivelsberg beslaat ongeveer 125 hectare en is voornamelijk begroeid met loofbomen, vooral met de tamme kastanje. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Wyler

De heuvel behoorde tot 1949 aan het Duitse dorpje Wyler in de gemeente Kranenburg. De Duitse naam Wylerberg is afgeleid van de naam van dit dorp. In de Middeleeuwen lag op de heuvel de burcht Mergelp. In de Tweede Wereldoorlog streden Amerikaanse luchtlandingstroepen voor het bezit en het behoud van heuvel 75.9 tijdens de Operatie Market Garden.

Nederlands grondbezit

Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de Duivelsberg tot de vele kleine gebieden die Nederland op 23 april 1949 ten koste van Duitsland annexeerde. In tegenstelling tot de andere gebieden, werd de Duivelsberg op 1 augustus 1963 niet teruggegeven aan de Duitse autoriteiten, maar bleef het Nederlands grondbezit.

Op aandringen

De politicus Marinus van der Goes van Naters - woonachtig in het nabijgelegen Nijmegen - zou er tijdens de onderhandelingen met Duitsland bij de betrokken politici op hebben aangedrongen om het natuurgebied Nederlands te laten blijven. Onderaan de heuvel ligt het Wylermeer dat ook deels tot het voor Nederland behouden gebied behoort.

Huis Wylerberg

De Duivelsberg behoorde, via erving, vanaf 1906 toe aan Marie Schuster-Hiby die op de heuvel tussen 1921 en 1924 een expressionistische villa liet bouwen naar ontwerp van de Duitse architect Otto Bartning. In 1965 verkocht de familie Schuster-Hiby de villa aan de Staat der Nederlanden. Sinds 1985 is Huis Wylerberg een als rijksmonument beschermd gebouw waarin natuurbeschermingsorganisaties zijn gevestigd. Het Pieterpad en Rivierenpad (voorheen: Lingepad) lopen over de Duivelsberg.

Bron: Geschiedenis Andere Tijden: 'Eisch Duitschen grond!' - De Duivelsberg, Wikipedia


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Oost - West

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Berg en Dal

  • Landschap

  • Monumenten

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl