De Bockhorst

Een oud-adellijke havezate

De oud-adellijke havezate De Bockhorst ligt ten noordoosten van het dorp Spankeren (gemeente Rheden) in Gelderland, niet ver van de Geldersche Toren bij de rivier de IJssel. Delen van het landgoed liggen in de gemeente Brummen.

Het huis vindt zijn oorsprong in de vijftiende eeuw en had uiteraard diverse eigenaren. Het is een rijksmonument met twee bijgebouwen; categorie kasteel, buitenplaats. Het koetshuis en de garage zijn gemeentelijk monumenten (zie http://www.monumenten.nl/monumenten/42132).

Assenbeek

In 1988 is met de restauratie van De Bockhorst en het koetshuis begonnen. Het diverse malen verbouwde landhuis heeft, na de voltooiing van de restauratie in 1989, zijn 19e eeuwse karakter teruggekregen. De gebouwen worden omgeven door een landgoed met bos, landerijen en drie pachtboerderijen. De gracht, aan drie zijden van het woonhuis, wordt gevoed met het grondwater van de enkeergronden. Dit is een opgebrachte bovenlaag als gevolg van eeuwenlange bemesting met plaggen, variërend van 50 tot 120 cm dik. De gracht staat in verbinding met de Assenbeek, de benedenloop van de Soerense beek, en watert er op af. Van het vroegere 17 hectare grote parkbos is slechts een klein deel overgebleven.


Rechten

Marianne Poorthuis, ErfgoedLeeft

  • Landschap

  • 1000-1500

  • Rheden

  • Landschap

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl