Koninginnedag in Herwijnen

Gelderse verhalen op reis

"Met de school liedjes leren, en dat was oefenen met elkaar. Eerst met de klas, dan met de hele school. En dan ging je als hele school, de ene keer kwam de Christelijke school bij ons, ik zat op de openbare school, de andere keer was het andersom. En ik zie Rijkhoek nog met de stemvork, want die tikte met de stemvork ergens tegenaan, en dan allemaal tegelijk en dan zingen. Dat is tegenwoordig niet meer. En dat was de morgen, dan had je eerst de liedjes gezongen, dan stond daar een afvaardiging van de gemeenteraad en 't oranjebestuur stond op het bordes, die gingen daar dan binnen koffie drinken. En dan mocht je als klein kind door de sacristie heen en dan kreeg je ook een sinaasappel en een bros en zo. En daarna was het spelletjes voor de jeugd, dat was Koninginnedag."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

  • Streektaal

  • Volkscultuur

  • 1950-2000

  • West Betuwe

  • Volkscultuur

  • Rivierengebied

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl