Kerst in Herwijnen

Gelderse verhalen op reis

"Wij woonden in een grote boerderij en de blauwe keuken, waar ik het net met sinterklaas ook al over had, die werd eigenlijk alleen maar met bijzondere gelegenheden opengesteld en dat was met een verjaardag van mijn opa en oma, want daar kwamen we eigenlijk nooit dat was de mooie kamer. En in de winterdag en waarom was dat, die kamer was iets lager en zat ook midden in het huis en was veel makkelijker warm te krijgen, dus daar zaten we eigenlijk in de winter. En dat was sowieso al bijzonder dat we in die kamer zaten en dat gebeurde van sinterklaas tot aan nieuwjaar dan zaten we daar en verder alleen maar met de verjaardag van opa's en oma's. Dus dat was eigenlijk al bijzonder. D'r was een kerstboom, we zongen ook liedjes. Als we aan tafel zaten dan ging het grote licht uit en dan gingen de kaarsje aan en dat soort dingen. Wij waren aan het oefenen en we waren aan het oefenen voor de zondagschool. In de kerk stond een prachtige kerstboom en ik weet wel dat is me altijd bijgebleven Arie van Wijk vertelde het kerstverhaal dat kon hij zo prachtig vertellen. Dan kreeg hij zelf de tranen in de ogen maar wij ook."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

  • Streektaal

  • Geloof

  • Volkscultuur

  • 1950-2000

  • West Betuwe

  • Volkscultuur

  • Rivierengebied

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl