Buurtcomité Benedenstad 1970 - 1986

Inspraak vanuit de (oud)bewoners

De emancipatiebewegingen in de jaren 60 en 70 zorgen voor een kentering in het gemeentelijke beleid. De burger wordt mondiger en eist - krijgt - inspraak. Oorspronkelijke bewoners van de wijk, studenten en krakers slaan de handen ineen en komen in verzet tegen een verdere afbraak.

Oprichting

Het buurtcomité werd opgericht in 1970. Begin 1971 presenteerde het een alternatief plan voor de Benedenstad als tegenhanger van het gemeentelijke plan. In latere jaren ontwikkelde het comité eigen plannen over verkeersvraagstukken en over woningbouw in de Benedenstad. Wekelijks hield het bijeenkomsten in het wijkcentrum 'Het Oude Weeshuis'.

Plannen wijzigen

De gemeente wijzigt de plannen na inspraak vanuit het buurtcomité. Er komt een groot deel sociale woningbouw terug: het comité vreesde te veel huizen met hoge huren, wat het financieel onmogelijk zou maken voor de oorspronkelijke bewoners om terug te keren. Ook wordt in de nieuwbouw het oude middeleeuwse stratenpatroon gehandhaafd. Dit is nog altijd goed te merken bij een wandeling door de Benedenstad. Oude panden die de slopershamer hebben overleefd, worden opgeknapt. Dit geldt onder meer voor de sociale woningbouw uit de jaren 20 aan de Kloosterhof en omgeving.

Opheffing

Het buurtcomité zette zich in 1986 nog actief in voor de wijk, maar van activiteiten daarna is in de lokale media niets meer terug te vinden. Wanneer het comité opgeheven is, is niet bekend. 

Deze special is een bewerking van de dubbelexpositie 'De sanering van de Benedenstad. Een Ongekend Nijmeegs verhaal' die in oktober 2022 te zien was in het Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.


Rechten

Regionaal Archief Nijmegen & Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, CC-BY-NC

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl