Sloop van een middeleeuwse traptoren

Tevergeefse actie door studenten

Midden jaren 60, midden in de sanering van de Benedenstad, is het gemeentebestuur voornemens panden in de Grotestraat te slopen. Een van die panden stond bekend als 'Het Watervat' en heeft een bijzonder kenmerk: er is een middeleeuwse traptoren bij.

Traptoren

Dankzij een artikel in Numaga kennen we enige details over deze middeleeuwse toren. Er zat een wenteltrap in van 78 treden, met een totale hoogte van 19,5 meter. De traptoren stamde nog uit de tijd dat de meeste woonhuizen van hout waren. Een stenen traptoren bood dan een veilige vluchtroute in geval van brand.

Actie Nijmeegsch Studentencorps

Midden jaren 60 komen leden van het Nijmeegsch Studentencorps (N.S.C.) achter het voornemen van het stadsbestuur om de traptoren te slopen als onderdeel van de sanering van de Benedenstad. Een deel van de leden zet een handtekeningenactie op. Zij voeren een aantal argumenten aan (zie brief bovenaan dit artikel) die van doen hebben met de historische waarde van het pand, waaronder 'curieuze laat-gotische spitsboogjes'.

De handtekeningenactie mislukt echter. De actie was te laat gestart – of de sloop te vroeg begonnen? De reactie van het gemeentebestuur was namelijk als volgt:

"Naar aanleiding van uw ongedateerde brief, welke heden per expresse werd ontvangen, delen wij u mede dat met de sloop van het door u bedoelde pand reeds geruime tijd geleden is begonnen, waardoor het aanbieden van een petitie thans geen zin meer heeft." 

Deze special is een bewerking van de dubbelexpositie 'De sanering van de Benedenstad. Een Ongekend Nijmeegs verhaal' die in oktober 2022 te zien was in het Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Bron:


Rechten

Regionaal Archief Nijmegen & Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, CC-BY-NC

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl