Kunstwerk: Bunker 599

In Culemborg

Bunker 599 is één van de 600 nog overgebleven betonwerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De bunker bevindt zich in Culemborg. Bunker 599 stelt het Nederlandse monumentenbeleid ter discussie. Tegelijkertijd laat het mensen op een andere manier naar de omgeving kijken. Het project onthult twee geheimen van de 80 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij dit verhaal vind je een film over de realisatie van het project.

Een schijnbaar onverwoestbare bunker wordt doormidden gezaagd. Door één keer het binnenste van de bunker (groepsschuilplaats) te laten zien ontstaat een andere kijk op de 400 nog overgebleven groepsschuilplaatsen. Doordat de snede van de doorgezaagde bunker overgaat in een steiger en tenslotte in een dubbele rij palen ontstaat een lijn die de inundatiehoogte (de hoogte van het water als het land onder water gezet zou worden) aangeeft.

Publieke attractie

De gespleten bunker is een publieke attractie voor de bezoekers van de Diefdijklinie. Tevens kunnen honderdduizenden passanten vanaf de A2 het object zien. Het project maakt deel uit van een grotere strategie van RAAAF | Atelier de Lyon om de NHW voor het grote publiek toegankelijk en beleefbaar te maken. Paradoxaal genoeg werd Bunker 599 na de interventie tot Rijksmonument verklaard.


Rechten

Erfgoed Gelderland, 2014, CC-BY-NC

  • Leven langs de linie

  • Kunst en cultuur

  • 2000-nu

  • Culemborg

  • Landschap

  • Rivierengebied

Relevante links

- RAAAF: Bunker 599

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl