Bierreclame uit bekend Culemborgs café

Mijn stad, mijn schat - Culemborg 1318-2018

Egbert en Anja Ausems schonken in 2017 een bijzonder reclamebord aan het Culemborgse Elisabeth Weeshuis Museum. Het handgeschilderde bord is afkomstig uit het café-restaurant van Antoon van Gelder, jarenlang een begrip in Culemborg.

Zoldervondst

“Tussen 1987 en 2007 woonden mijn vrouw en ik in een bovenwoning op Markt 47 in Culemborg. Hier hebben we het reclamebord gekregen van de buurvrouw die het trappenhuis met ons deelde. Bij de aankoop van hun huis, Markt 49, hadden de buren het bord aangetroffen op zolder. Wij vonden het een mooi bord en hebben het in huis gehangen. Tien jaar geleden is het meeverhuisd naar onze nieuwe woning. We konden geen geschikte plek voor het grote bord vinden, waardoor het wederom op zolder terecht kwam. Recentelijk hebben we een nieuwe bestemming voor het bord gevonden.” Egbert en Anja schonken het aan het museum.

Antoon van Gelder

De naam Antoon van Gelder is geen onbekende in Culemborg. De familie Van Gelder exploiteerde aan de Markt een café-restaurant, dat in de jaren 30 uitgebreid werd met een danszaal, kegelbaan en bioscoop. In het pand is tegenwoordig Blokker gevestigd. Aan de Herenstraat was een limonadefabriek en drankenhandel die grossierde in Oranjeboom bier, destijds gebrouwen in Rotterdam. Het houten reclamebord, gemaakt tussen 1930 en 1950, is geheel met de hand beschilderd.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat, van 30 maart tot 2 september 2018 in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.


  • Kunst en cultuur

  • 1900-1950

  • Culemborg

  • Rivierengebied

  • Mijn stad, mijn schat

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl