De proefboerderij

Herinneringen aan de kersenpluk: deel 3

Sinds 1960 mag Cees van der Plaat zichzelf Enspijker noemen. In dat jaar trouwde hij met Geertje van Mourik. Haar ouders woonden aan de Molenkampstraat, op de plek waar nu het buurhuis van Cees staat. Cees groeide op in Rumpt, in 't veld, waar hij op 28 april 1929 als oudste zoon werd geboren aan de Nieuwendijk 1.

Cees zelf ging werken op zijn 12e; op een vrijdagmiddag ging hij voor het laatst naar school en begon meteen op de maandag daarna met werken: in dienst bij een bedrijf in Rumpt, een proefboerderij van de Firma Duifjes uit Koog aan de Zaan. Dat was in 1937. De Fa. Duifjes had in Koog aan de Zaan een veevoeder fabriek. Het doel van de proefboerderij in Rumpt was om een nieuwe manier van boeren te ontwikkelen en om hun eigen productie van veekoeken en meel te promoten. Zij hadden een nieuwe benadering voor de melkveehouderij.

Veevoer

Onder andere werd een nieuwe techniek voor het verwijderen van distels ingevoerd; distels waren een hardnekkig onkruid in het akkers, graasgebied voor de koeien. Voordien werden de distels verwijderd met de zeis, maar Cees moest leren werken met een speciaal ontwikkelde lange tang, waarmee hij de distels moest verwijderen met wortel en al, een tijdrovend werk. Voordien werd het vee gevoederd met hooi en meel van gemalen haver en gerst en met pulp van bieten - voornamelijk afkomstig van de de NV Neder-Betuwsche Beetwortelsuikerfabriek in Geldermalsen. De oude boeren in de omgeving reageerden sceptisch op deze 'moderne' methoden, maar jongere boeren namen de moderne visie over.

Lees ook deel 1 en 2 van Cees van der Plaats verhaal.

Deze herinneringen werden opgetekend door Nina van Toulon, juli 2009. Bron: www.enspijk.info.


  • Leven langs de linie

  • Streekgeschiedenis

  • 2000-nu

  • Culemborg

  • Landschap

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl