De aanleg van de A2

Herinneringen aan de kersenpluk: deel 2

Sinds 1960 mag Cees van der Plaat zichzelf Enspijker noemen. In dat jaar trouwde hij met Geertje van Mourik. Haar ouders woonden aan de Molenkampstraat, op de plek waar nu het buurhuis van Cees staat. Cees groeide op in Rumpt, in 't veld, waar hij op 28 april 1929 als oudste zoon werd geboren aan de Nieuwendijk 1.

Cees herinnert zich nog de aanleg van de A2 begin jaren '30, een belangrijke verandering, ook voor het leven rond Enspijk. Zijn vader heeft daaraan gewerkt, aan de aanleg van de kruising (in die tijd was er geen klaverblad) van de A2 en de A12. Het weekloon lag op 20 gulden en dat was aantrekkelijk, want bij een boer verdiende je maar 9 gulden in de week.

Met een stukje spek

Veel mannen uit Rumpt, Deil en Enspijk werkten aan het A2 project. Dan vetrokken ze op zondagavond per fiets richting Utrecht. Er ging een deken en een stuk spek mee. Ze bleven dan de hele week daar en sliepen in een oude varkensstal op britsen van plank en stro. Een jongen uit Deil die niet sterk genoeg was om aan de weg te werken, kookte het avondmaal, aardappelen en spek, zodat voor de mannen na het werk het eten klaar stond. Vrijdagavond vertrokken ze dan naar huis, om een dag bij hun familie door te brengen.

Bunkers

Nadien kwam er werk voor het Ministerie van Defensie, onder Colijn; er moesten bunkers aangelegd worden voor de waterlinie tussen Asperen en Gorinchem langs de Diefdijk, dit alles ter voorbereiding van het onderwater laten lopen ter verdediging in oorlogstijd.

Lees ook deel 1 en 3 van Cees van der Plaats verhaal.

Deze herinneringen werden opgetekend door Nina van Toulon, juli 2009. Bron: www.enspijk.info.


  • Leven langs de linie

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Culemborg

  • Landschap

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl