Kersenindustrie in Enspijk

Herinneringen aan de kersenpluk: deel 1

Sinds 1960 mag Cees van der Plaat zichzelf Enspijker noemen. In dat jaar trouwde hij met Geertje van Mourik. Haar ouders woonden aan de Molenkampstraat, op de plek waar nu het buurhuis van Cees staat. Cees groeide op in Rumpt, in 't veld, waar hij op 28 april 1929 als oudste zoon werd geboren aan de Nieuwendijk 1.

Zijn vader was landarbeider en het gezin telde nog een zoon en dochter. Zijn lagere schooltijd bracht hij door in Rumpt op de Openbare school aan de Dorpsdijk, één uur heen en één uur terug lopen, want een fiets kon er in die tijd niet vanaf. Hij mocht maar 5 jaar naar school, want hij was 'ongelukkig' geboren, op de pijldatum 1 april was hij nog geen 6 en moest dus maar een jaar wachten voor hij werd toegelaten op school.

De hoenderik

Een van zijn jeugdherinneringen betreft de kersenpluk, een drukke tijd. De plukkers, onder leiding van de voorplukker, stonden vanaf het krieken van de dag op hoge ladders. De geplukte kersen gingen in de hoenderik (=kersenmand), een houten bak die met een haak, gemaakt van een dik stuk tak in v-vorm, aan een touw aan de ladder hing. Zodra de hoenderik vol was werd het touw gevierd en gingen de kersen naar beneden.

Kersen bogerds

Daar werden ze uitgestald op de dis, een lange tafel, waar ze uitgezocht en over bussels ( = manden van wilgenteen) verdeeld werden. Dit was meestel vrouwen werk. De kersenpluk was zwaar werk, lange dagen op hoge ladders, want het waren hoogstam boomgaarden. Ook in Enspijk waren veel kersen 'bogerds', maar de kersenpluk was kostbaar en niet lonend en zo verdwenen op den duur de meeste kersen bogerds uit het landschapsbeeld.

Alleen rapen

Maar voor Cees was de kersentijd het een goed seizoen, want als jongen mocht hij met zijn vriendjes onder de bomen de kersen oprapen die naast de hoenderik vielen. "Niet plukken!" riep de voorplukker dan, "alleen rapen". De kersen gingen mee naar huis waar de hele familie ervan kon genieten.

Lees ook deel  2 en 3 van Cees van der Plaats verhaal.

Deze herinneringen werden opgetekend door Nina van Toulon, juli 2009. Bron: www.enspijk.info.


  • Leven langs de linie

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Culemborg

  • Landschap

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl