De aanslag op landbouwgemachtigde F. Posthuma in Vorden

Frans Rouwen vertelt

Het gezin Rouwen woonde vanaf begin 1945 op 'den Halfweg' (Vorden) en heeft in de oorlog rondom NSB-ers als buren. Het katholieke gezin telt negen kinderen Frans is de jongste. In 1945 is hij tien jaar oud. Frans Rouwen vertelt over zijn jeugd en de buurt in oorlogstijd. "Rondom ons woonden drie families die met de NSB sympathiseerden. Je kunt een driehoek tekenen en wij woonden daar middenin. De namen herinner ik me tot heden."

Landbouwminister

"Die ene buurman zat notabene in de oorlogsregering die het land had overgenomen. Dat was landbouwkundige Folkert Posthuma. Hij was al eerder minister van Landbouw en werkte in de oorlog heel nauw samen met NSB-leider Anton Mussert. Posthuma had een woning in het westen van het land maar kwam ook regelmatig naar zijn vakantiewoning 'de Viersprong' bij ons in de buurt. Posthuma had al vaker te horen gekregen dat hij een lijfwacht moest nemen want zijn leven en dat van zijn vrouw liep gevaar. Maar hij vond het niet nodig, zeker niet in een gebied als de Achterhoek.

Aanslag op 3 juni 1943

Tegenover Posthuma woonde de familie Smeenk op een boerderij. Bij hen zit de joodse familie Heijmans uit Borculo ondergedoken. Smeenk kreeg een seintje dat ze een tijdje moesten verkassen want: 'Er stond iets te gebeuren.' Er waren plannen beraamd door een communistische verzetsgroep. Die had naar het schijnt Posthuma al langer in het vizier.  

Op Hemelvaartsdag 3 juni 1943 is deze Posthuma in zijn villa dichtbij ons vermoord. Die avond zat hij met zijn vrouw in de serre. Een verzetsman knipte aan de Schuttestraat een draad van de telefoonpaal door zodat er niet vanuit de villa hulp ingeroepen kon worden. Daarna liep hij naar het grote raam en schoot met zijn revolver twee keer op Posthuma.  De verzetsman vluchtte weg op zijn fiets richting Ruurlo.

Huiszoeking op boerderijen

De dagen erna werd er huiszoeking gedaan bij alle huizen in de omgeving. Smeenk met de onderduikers waren in die dagen niet op hun boerderij. Nergens werd iets gevonden. Mussert heeft nog zijn lijfwacht naar Vorden gestuurd om de dader te zoeken maar dat leverde ook niets op. Gelukkig is niemand uit de buurt gegijzeld uit wraak om deze aanslag. Mussert stuurde nog een krans gestuurd voor de begrafenis van zijn kameraad. Op verzoek van mevrouw Posthuma werd tijdens de begrafenis in Ruurlo de kist door naobers gedragen. Zij is vervolgens naar haar huis in Den Haag vertrokken en nooit teruggekeerd."

Dit oral history interview is afgenomen door Ina Brethouwer van de Werkgroep Oral History Gelderland, in het kader van 'WO2-verhaal Gezocht'. Lees hier de andere ingestuurde verhalen. Voor de foto bij de begrafenis van Posthuma zie ook Oorlogsbronnen.


Rechten

Ina Brethouwer, CC-BY-NC

  • Getuigen van de oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • Personen

  • 1900-1950

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl