Navigatiestation of radar?

Nieuw-Milligen

De regio rond Nieuw-Milligen kent veel militaire sporen. De meeste daarvan zijn van buiten de omheining niet te zien. Eén spoor is echter van grote afstand zichtbaar: de grote groene bol van de militaire luchtverkeersleiding.

In deze enorme bol draait de centrale radar van het station ook nu nog permanent zijn rondjes. In 1949 werd op het Kamp Nieuw-Milligen een nieuw onderdeel van de Luchtmacht opgericht, het zogenaamde NS "V", afkorting van Navigatiestation Veluwe. De term navigatiestation was bedoeld om de echte functie te verbergen, namelijk die van radar- en gevechtsleidingscentrum.

Dutch Mill

Radar was tijdens de Tweede Wereldoorlog zo belangrijk gebleken dat Nederland in de daaropvolgende jaren met grote voortvarendheid een netwerk van vijf stations oprichtte. Het Veluwse station groeide uit tot het enige landelijke militaire gevechts- en verkeersleidingstation. Vliegers kenden de verkeersleiding van dit station sindsdien onder de roepnaam Bandbox; de codenaam was Dutch Mill. De radar bleef van belang en is tot op heden in gebruik.

Bronnen en verder lezen: 

  • C. Hoogendijk en J.W.G. Nijssen,Bandbox. Een halve eeuw Nederlandse gevechtsleiding (Nieuw Milligen 2000)


Rechten

René Vossebeld, CC-BY-NC

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • 1950-2000

  • Apeldoorn

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl