Mobilisatiecomplex Veldhuizen Paraat in de Koude Oorlog

Loenen mobilisatiecomplex Veldhuizen. Foto: Christa Balk, CODA


Vijf rijen met telkens vijf loodsen op ruim een hectare groot afgesloten terrein. Tussen de gebouwen staat aangeplant bos dat de gebouwen nagenoeg aan het zicht onttrekt. Vanaf de jaren vijftig verrezen ruim honderd van dergelijke complexen in het land. Mobilisatiecomplex Veldhuizen bij Loenen is er daar een van.

Toen Nederland gedurende de Koude Oorlog de krijgsmacht op sterkte bracht, betekende dat de oprichting van vier parate en mobiele divisies. Voor de snelle bevoorrading en uitrusting van de mobiele divisies waren magazijncomplexen nodig. Daar lag al het benodigde materieel. Soortgelijke complexen verrezen voor de berging van munitie. De complexen werden zo veel mogelijk gestandaardiseerd opgezet met onderhoudsarme gebouwen. De meeste complexen zouden tot in de jaren negentig dienst doen; de beëindiging van de Koude Oorlog maakte het merendeel overbodig.

Tekst: René Vossebeld

Bronnen:

  • Dienst Landelijk Gebied, Handboek Militaire Terreinen, 53 objecten geïnventariseerd (Utrecht 2005)
  • M. Kruidenier, Militair erfgoed. Categoriaal onderzoek wederopbouw 1940-1965 (Zeist 2007)

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl