Philips Computer Industrie Apeldoornse vestiging van elektronicagigant

Kantoor van Philips-Electrologica aan de Oude Apeldoornseweg


De Eindhovense elektronicagigant Philips start halverwege 1963 in een voormalig rotanfabriekje aan de Molenstraat met de ontwikkeling van een geheel nieuw product: computers. In de jaren daarop groeit dit Apeldoornse takje uit tot de Philips Computer Industrie. De Molenstraat wordt verruild voor een nieuw gebouwencomplex aan de Oude Apeldoornseweg waar in de hoogtijdagen, begin jaren '70, maar liefst 2.500 mensen werken.

Apeldoorn groeit in die jaren explosief, want naast Philips, komen ook overheidsdiensten zoals het Kadaster, de Rijksbelastingen, TNO en de Rekenkamer hiernaartoe.

Aansluiting gemist

Ondanks verschillende internationale samenwerkingsverbanden slaagt Philips er niet in om zijn computerdivisie tot een succes te maken. De bouw van grote 'mainframe'-computers stopt in 1975. Vanaf dan maakt Philips alleen nog middelgrote en kleine computers. IBM brengt in 1982 de eerste personal computers op de markt. Philips volgt in 1986, maar heeft dan de aansluiting al gemist. Vanaf 1992 worden er in de fabriek geen computers meer gemaakt. Er worden alleen nog printplaten geassembleerd. Dat wil zeggen: tot 2002, want dan trekt het moederbedrijf definitief de stekker uit Philips Apeldoorn.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl