Juten dorp

Korps Politietroepen op de Harskamp

Hendrik de Vries (1915-?), lid van het Korps Politietroepen vertelt: "Als lid van het Korps Politietroepen kwam ik in 1937 op de Harskamp terecht. Daar zaten we wel met een man of zeven om de orde te handhaven. Daar oefende de infanterie; iedere week kwam er een andere schietserie."

"Grote groepen soldaten kwamen op maandagmorgen en gingen op zaterdagochtend weer weg. Daar hadden we aardig wat werk mee. Op vrijdagavond was er altijd taptoe met kapitein Walter Boer als dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel. Als het Wilhelmus werd gespeeld, moesten de mannen in de houding staan en zich stil houden. Als ze schreeuwden of heen en weer liepen, dan grepen wij in.

We bouwden voor de oefeningen ook weleens een heel dorp op zo'n zandverstuiving. Van rollen jute, die spijkerden we aan palen en dan schilderden we er ramen en deuren op. Dan kwamen ze van de Marechaussee en oefenden ze op relletjes. Wij maakten dat dorp met veel plezier. Prachtig mooi weer, midden in de zomer. Je hoefde dan je uniform niet aan, dus lekker in een korte broek. Dan kwam er weer een stel en die schoot het aan flarden."

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe


Rechten

Hendrik de Vries, CC-BY-NC

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • 1900-1950

  • Ede

  • Veluwe

Relevante links

- www.veteraneninstituut.nl

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl