Roggebroodweging

Oude traditie tussen Hengelo en Zelhem

Een eeuwenoude traditie herleeft jaarlijks op Hemelvaartsdag, het wegen van het roggebrood bij de Muldersfluite tussen Hengelo (Gld) en Zelhem.

In de Markegronden het Gooy, Dunsborg en de Zellemmer- Hattemermarke mochten de bewoners sinds 1529 (en mogelijk nog veel eerder), alleen plaggen steken op voorwaarde dat ze jaarlijks rond Hemelvaartsdag een roggebrood zouden leveren. Het roggebrood werd dan rond Hemelvaartsdag gewogen, en moest minsten 22 pond wegen. Het roggebrood was bestemd voor de armen in de gemeente. 

Degenen die het zwaarste brood leverde, wat vaak meer dan 100 pond was, kreeg dan twee flessen wijn. Woog het brood echter minder dan 22 pond, dan moest men zes stuivers betalen. Vanaf 1772 werd het niet leveren van roggebrood bestraft met en dubbele levering in het volgende jaar. Sinds 1807 wordt het brood onder de armen van de diaconie van Hengelo en Zelhem verdeeld. 

Traditie herleeft

Nog steeds wordt elk jaar met Hemelvaart een paard en wagen met roggebroden aangevoerd, waarna de broden éen voor éen traditioneel gewogen worden en onder de toeschouwers worden geveild. De gever van het grootse brood krijgt na de weging nog steeds twee flessen wijn. Het geld dat met de weging wordt verdiend gaat naar de Voedselbank in Zelhem. 

 

Door: Harry Somsen, aangepast door redactie 

Bekijk het filmpje van Een Wagen Vol Verhalen over dit gebruik op onze website. Blader ook door de foto's, aangeleverd door Harry Somsen. 

 


  • Een wagen vol verhalen

  • Volkscultuur

  • Streekgeschiedenis

  • 1500-1600

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl