Roggestoete is een oud streekprodukt dat voornamelijk werd gegeten door de boerenbevolking op de noord-oost veluwe. Het is een produkt dat in het weekend werd gegeten. Doordat de meeste boeren rogge verbouwden en tarwe nog niet zo bekend was, waren er bakkers die dit produkt zijn gaan bakken.
Het wordt gebakken van een mengsel van roggemeel en tarwemeel. Het brood had twee variaties met of zonder rozijnen. Langzaam werd het een produkt dat niet meer zo bekend was. Doordat er akties werden opgestart voor herbouw van de afgebrande molen De Vlijt in Wapenveld,is ook het bakken van de roggestoete weer aktueel geworden. Tijdens de jaarlijkse Paddendag (een evenement dat wordt gehouden om opbrengsten te genereren voor de exploitatie van Vriezes Erfgoed) werden er in de eerste jaren grote aantallen roggestoeten verkocht tbv de molen. Nog elk jaar krijgen de dorsers op deze dag roggestoete bij de koffie. Als alle plannen doorgaan zal er in de toekomst roggestoete worden gebakken in de oude takkebossenoven van monumentale boerderij van Erve IJzerman. Roggestoete is (mits goed bereid) een ware traktatie. Wel besmeren met echte roomboter!
Frank Docter, CC-BY-NC
Een wagen vol verhalen
Volkscultuur
2000-nu
Veluwe