De Woeste Hoeve

Het verhaal van Gluënde Gerrit

De Woeste Hoeve stond midden in de eindeloze onherbergzaamheid tussen Apeldoorn en Arnhem. Moeder Eva woonde er met haar twee zoons en een dochter. De beide zoons waren - zonder het van elkaar te weten - verliefd op een meid.

De jongste van de beide broers had op een avond zijn liefde bekend aan het knappe meisje. Hij deed het op een zo'n onbeholpen wijze, dat ze hem had uitgelachen en stoeiend in het hooi had laten vallen. Zijn broer had meer geluk in de liefde. Hij werd schuwer en stiller dan hij al was en er begon een kwaadaardige jaloersheid in hem te groeien tegen het meisje en tegen zijn broer, die in alles zo veel meer bevoorrecht was.

Het huwelijk zou er komen. Het was een koude maar drukke dag en het stel was flink verwend met geschenken. 

Tegen het einde van de dag waren de gasten weer terug naar hun huizen en was het wat beginnen te waaien en de lucht betrok hoe langer hoe meer. 

Gerrit, de jongste broeder, was met zijn kleren nog aan in bed gaan liggen, maar korte tijd daarna sloop hij zachtjes naar de haard, rakelde het ingerekende vuur onder de as uit, deed dat in een test (een vuurvast potje) en ging er mee naar de deel. Daar wierp hij de test met de gehele inhoud in het hooi, schoof voorzichtig en zonder geluid de grendel van de kleine deur en verdween in de koude voortjagende sneeuwstorm van de gure winternacht.

Het hooi had snel vlam gevat en het vuur greep al spoedig in het rieten dak. De Woeste Hoeve was verloren. De volgende dag droeg men de twee verkoolde lichamen van de jonggehuwden weg uit de smeulende en rokende puinhoop.

Gerrit was gevlucht naar de 'Onzalige Bossen', waar hij zich een tijdlang ophield, maar ten slotte gaf hij zichzelf aan en stierf hij in de gevangenis. Sinds die tijd zien de mensen af en toe in de buurt van de Woeste Hoeve een vlammend vuur over de heide dwalen wel zo groot als een brandende strobos en sommigen herkennen duidelijk een gloeiende man met een vuurkist in zijn hand. Men noemt het verschijnsel Gluënde Gerrit (Gloeiende Gerrit). 

 

Dit is een samenvatting. Lees het hele verhaal in de PDF hieronder. 


Rechten

©

Relevante links

Downloads

de-woeste-hoevepdf

Vond u dit artikel nuttig?

  • Een wagen vol verhalen

  • Streekgeschiedenis

  • Volkscultuur

  • Kunst en cultuur

  • Apeldoorn

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl