De voorste vleugel van het oude Stadhuis is vermoedelijk in 1743 gebouwd, tijdens de Nijkerkse Gouden Eeuw. Dit herenhuis diende eerst als woning voor de Commissaris Van de Vaart. De gemeente Nijkerk kocht het pand al in 1744.
Van 1770 tot 1772 vond uitbreiding plaats in opdracht van de Ambtsjonkers. In de achterste vleugel bevindt zich de Ambtszaal, die nu als trouwzaal wordt gebruikt. In de jaren '70 werd de aangrenzende Kolkschool afgebroken en werd het Stadhuis uitgebreid.
In de huidige trouwzaal bevindt zich een gedenkraam dat herinnert aan de gijzeling van Nijkerkse mannen en vrouwen in oktober en november 1944. De gijzeling vond plaats nadat het verzet in de nacht van 30 september 1944 een aanslag pleegde op een Duitse auto. De plek van de aanslag was de Oldenallerbrug op de weg van Nijkerk naar Putten in de gemeente Putten. Het was voor de nazi's in eerste instantie niet duidelijk of het om Nijkerks grondgebied ging of om de gemeente Putten. Als represaillemaatregel hielden Duitse soldaten in Putten een razzia en zetten het dorp in brand. In totaal werden 660 mannen weggevoerd naar Duitsland.
In Nijkerk werden vooraanstaande mensen gegijzeld. Een van de gijzelaars, de heer Knottnerus, hield een dagboek bij. Beluister hier een fragment uit zijn aantekeningen, ingesproken door zijn zoon Huib. Het gedenkraam is aangeboden op 26 maart 1949, gemaakt door Fok van Slooten die een van de gegijzelden was.
Route Nijkerk
Streekgeschiedenis
1700-1800
Nijkerk
Veluwe