Rotterdamse Kopermolen

Buitenplaats langs de Zwolseweg

In 1753 kocht de Rotterdamse koperhandelaar Daniel Danielzoon de Jongh (1721-1796) de Pannekoekmolens en de papiermolen op de Wildkamp bij Wenum Wiesel. (Later zou De Jongh ook nog de Wenumse Watermolen kopen.) De Jongh bouwde de Pannekoekmolens om tot kopermolen. De molen op de Wildkamp verkocht hij weer.

Op het terrein bouwde De Jongh een eenvoudig buitenhuis dat bestond uit uit een koepel en twee zijkamers. Later werden er twee kleine vleugels aan toegevoegd. Naast het huis werd een park aangelegd met lanen en een klein sterrenbos langs de Zwolseweg. Na het overlijden van De Jongh werd zijn neef en naamgenoot eigenaar van de bezittingen. Hij breidde het buiten uit en liet een nieuwe vijver aanleggen. Rondom die nieuwe vijver verscheen een park in landschapsstijl.

Eikenhorst

De kopermolen hield in het midden van de negentiende eeuw op te draaien. Op het terrein werden vervolgens een luciferfabriek en een houtzagerij gevestigd. In die tijd is een extra vijver aangelegd, waarschijnlijk om het hout te wateren voordat het gezaagd werd. In 1887 werd de buitenplaats verkocht en kreeg de naam Eikenhorst. Het landhuis is in 1916 gesloopt en vervangen door een huis dat dichter bij de Zwolseweg lag. Ook dit is inmiddels gesloopt. Bewaard gebleven zijn het koetshuis uit 1803 en de boerderij uit 1728. Ook de grote waterval van de watermolen is nog aanwezig.

Voor meer informatie kunt u de webpagina raadplegen die een nazaat van neef Daniel de Jongh heeft gemaakt over de geschiedenis van de Rotterdamse Kopermolen.


  • Apeldoorn

  • Streekgeschiedenis

  • Landschap

  • 1700-1800

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl