Julianatoren

Attractiepark van voor de Tweede Wereldoorlog

De uitzichttoren genaamd 'Koningin Julianatoren' uit 1910 staat aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg en vormt het hart van het gelijknamige familie-pretpark. Tijdens de oorlog is de toren door de Duitsers verhoogd met een uitkijkplatform.

De uitzichttoren, waarvan de eerste steen werd gelegd door Jansje Middelink op 15 april 1910, is ontworpen door de Apeldoornse architect Andries van Driesum. Opdrachtgever was Gerrit Middelink, uitbater van de oorspronkelijke uitspanning.

Familiepretpark

Het park begon met de toren uit 1910. Als tweede attractie kwamen er lachspiegels. In 1940 moest de naam 'Prinses Juliana Toren', veranderd worden in 'Julia Toren'. Na de oorlog werd de naamswijziging weer teruggedraaid. Na de jaren 50 kwamen er door het toenemende publiek meerdere attracties bij, o.a: autootjes, motorbootjes, een spookhuis en Old Timers. In 1963 moest het 'Prins Bernhard Dal', een klein toeristisch pretpark op nog geen kilometer afstand, plaatsmaken voor het waterwingebied van Apeldoorn. Dit park werd verplaatst en bij de 'Koningin Juliana Toren' gevoegd. Ook in de jaren 70 en 80 kwamen er attracties bij, waaronder een achtbaan, en groeide het park uit tot wat het nu is: een klein familiepretpark met meer dan 60 attracties.


  • Apeldoorn

  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl