Park Berg en Bos

Wandelbos voor burgers en om toeristen te trekken

Het landgoed Berg en Bosch was oorspronkelijk het privébezit van de familie Wils. In 1917 kocht de gemeente onder leiding van Burgemeester Roosmale Nepveu het voor 550.000 gulden. Het uitgebreide terrein was nodig om de nodige stadsuitbreiding te realiseren. Tegelijkertijd wilde de gemeente het ook beschikbaar houden als wandelbos voor de burgers en voor het vreemdelingenverkeer.

De eerste aanzetten voor het Park Berg en Bos werden in de jaren '20 gedaan. Toen werden onder andere de gemeentelijke Theetuin en het Openluchttheater aangelegd. In de crisisjaren 1933-1934 werd als werkverschaffingsproject het Boschbad gegraven.

Kristalbad

In de loop der jaren hebben in het park verschillende evenementen plaatsgevonden die Apeldoorn in het hele land op de kaart zetten. Omroepen kozen meerdere malen voor het park als locatie voor hun massaal bezochte landdagen. Voor die van de NCRV werd begin jaren '30 zelfs een speciale stationshalte aangelegd. Het Boschbad, dat later Kristalbad ging heten, en sinds kort weer Boschbad heet, was het decor van zwemkampioenschappen.

Lumido lichtspektakels

En welke 50-plusser herinnert zich niet de betoverende lichtspektakels die in de jaren '50 georganiseerd werden onder de naam 'Lumido'? In diezelfde jaren kwam tijdens landdagen van de VARA en de AVRO een keur aan bekende artiesten opdraven, van Willy Alberti tot Caterina Valente en van het Cocktail Trio tot The Blue Diamonds. Zelfs de legendarische Josephine Baker trad op in Berg en Bos. Sinds de aanleg van de Apenheul in 1971 weten de toeristen het park op structurele basis en massaal te vinden.

In CODA Archief bevindt zich het archief van de stichting Bloemententoonstelling Berg en Bos 1948.


  • Apeldoorn

  • Landschap

  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl