Het Pompgebouw

Onderbouw voor een Amerikaanse windmotor

De vijver van jachthuis Sint Hubertus is aangelegd op moerasachtige grond. Doordat deze grondlaag waterdicht was bleef er water opstaan, het graven van de vijver heeft ervoor gezorgd dat de grondlaag niet meer waterdicht was. Om ervoor te zorgen dat het water in de vijver toch op peil bleef werd er een waterpomp gebouwd.

Egyptische inspiratie 

Henry van de Velde ontwierp het gebouw in de stijl van de Egyptische bouwkunst en in 1923 werd het gebouwd met baksteen en blokken Maulbronner Zandsteen. In het midden van de ruimte bevindt zich een put en bovenop het gebouw werd een Amerikaanse ijzeren windmolen geplaatst voor het pompen.

Uitzichtpunt in plaats van pompgebouw

Uiteindelijk werd er op de bodem van de vijver een laag mastiek aangebracht waardoor het water pompen niet meer nodig was. De windmotor is verwijderd. Helene Kröller-Müller schreef in 1922 dat er op papier plannen waren voor een trap, om vanuit de gaten in het Pompgebouw uit te kijken over het landschap. Deze is in 2015 gebouwd zodat hedendaagse bezoekers kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de natuur en cultuur.


Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl