De Naald is een gezichtsbepalend monument in Apeldoorn. Het lijkt alsof deze 17 meterhoge kolos altijd voor het Loo heeft gestaan. Maar hoe komt Apeldoorn aan de Naald? Apeldoorn heeft de Naald te danken aan zijn innige band met de Oranjes en bij uitstek met Koningin Wilhelmina.
Al snel nadat zij haar verloving met prins Hendrik had aangekondigd werd door burgemeester H.P.J. Tutein Nolthenius voorgesteld om het paar een Apeldoorns geschenk te geven. De Naald werd het huwelijksgeschenk en tevens een eerbetoon aan Wilhelmina's ouders Koning Willem III en Koningin-regentes Emma. Zij werden door beeldhouwer Pieter Puijpe vereeuwigd op een plaquette op de Naald. Op 7 februari 1901 trouwden Koningin Wilhelmina en prins Hendrik met elkaar en toen zij op 9 maart van dat jaar Apeldoorn bezochten presenteerden de Apeldoorners hun geschenk met een grootse ceremonie.
De Naald was ontworpen door gemeentearchitect Gerrit de Zeeuw en gebouwd door Apeldoorns' bekende aannemer Chris Wegerif. Om het te betalen werd er onder de Apeldoornse bevolking een collecte gehouden die 3.518 gulden en 37 en een halve cent opleverde. Naast een ingemetselde oorkonde van de burgemeester, gaat het verhaal dat onder het monument ook een pet van één van de bouwvakkers begraven ligt. Als er iets te vieren viel werd De Naald regelmatig feestelijk verlicht.
Koninginnedag 2009 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn en de Naald. Bij de aanslag van Karst Tates met zijn auto op de bus van de Koninklijke familie miste de auto weliswaar de bus, maar maakte Tates wel zeven slachtoffers in het publiek. Hierna kwam de auto dramatisch tot stilstand tegen de Naald. De dader zelf werd overgebracht naar het ziekenhuis in Deventer, waar hij die nacht overleed. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze tragedie is een jaar later een glazen monument opgericht nabij de Naald.
Apeldoorn
Landschap
1900-1950
Apeldoorn
Veluwe
Apeldoorn