Forse T-boerderij met overwelfde kelder

Boerderij, Pastoor van der Marckstraat 1, Weurt

Een van de meest in het oog springende grote boerderijcomplexen in het Rijk van Nijmegen-West is de boerderij aan de Pastoor van der Marckstraat in Weurt.

Vanaf de Romeinen is er in het Rivierengebied sprake van grootschalige landbouw. Dit werd en wordt mogelijk gemaakt door de zandige klei- of zavelgronden die de rivieren Waal en Maas afzetten. In de Romeinse Tijd was er sprake van grote villacomplexen; zoals op Beunings grondgebied het villa-complex Keizershoeve in Ewijk.

Versterkt en omgracht

Het is een ontwikkeling die zich ook onder het gezag van heren en kloosters in het gebied doorzette. De door heren en kloosters gebouwde hoeven werden extra versterkt en vaak omgeven door grachten. Deze bouwwijze wordt ook na de Middeleeuwen nog lange tijd doorgezet.
Versterkte boerderij als voorganger?

De forse T-boerderij aan de Pastoor van der Marckstraat in Weurt gaat waarschijnlijk terug op een versterkte boerderij uit de vijftiende of zestiende eeuw. Het belangrijkste bewijs daarvoor is dat het rechtergedeelte gerekend vanaf de huidige ingang van het hoofdgebouw waarschijnlijk de stenen kamer was van een voorganger gebouwd rond 1600. Eronder bevindt zich een met een kruisgewelf overwelfde kelder. Een ander bewijs voor de grootschalige aanpak, waarschijnlijk in opdracht van een heer of klooster, is het opvallend torenachtige schilddak van het hoofdgebouw uit een iets latere periode. Het voorzag in de behoefte aan veel ruimte voor opslag. De bijliggende schuur heeft ankerbalkgebinten, die werden toegepast na 1500.


  • Land van Maas en Waal

  • Landschap

  • 1600-1700

  • Beuningen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl