Korenmolen De Haag Meters verplaatst naar Molenstraat 54M, Beuningen

Molen De Haag in 2007. Bron: wikimedia Molen van Beuningen 1930 tekening in bezit van Rijksdienst voor de Monumenten Zorg. Bron: RCE Molen bij molenstraat nr 54M Beuningen Bron RCE


Deze oude standerdmolen is gebouwd in 1704. Van de eigenaren is vooral de familie Van de Pol bekend die van 1825 tot 1980 de molen in bedrijf hadden. In 1980 verkochten ze de molen aan de gemeente. Jaren werd er niks mee gedaan. Tot in 1994, in dat jaar werd de molen twaalf meter verplaatst naar een nieuwe molenberg.

De molen werd grondig gerestaureerd en wordt nu gerund door een enthousiast molenteam. Er wordt gemalen en het meel is te koop. Het aanpalende molenhuis was vroeger een bakkerij. Nu is het een centrum met een theater waar allerlei activiteiten op sociaal-cultureel gebied plaats vinden.

Standerdmolen

De standerd- of standaardmolen is het oudste type molen dat we in de Nederlanden kennen. In Vlaanderen is een voorganger ervan bekend uit 1040. In Limburg noemen ze deze molen heel treffend kastmolen. Want de kast is letterlijk dat waar het om draait. Het is een houten kast die draait op een staak of stam van 60-80 cm. Het is daarop enigszins naar achteren geplaatst, waardoor ruimte ontstaat voor de zakken meel. Daarmee kan de molen in evenwicht worden gehouden. Belangrijk is de staart aan de achterzijde, die de molen houvast biedt. De Beuningse molen heeft roeden van 22,5 meter, met zeilen.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl