Van poldermolen tot Beatrixmolen

Molenstraat 7, Winssen

Op een belt aan de Molenstraat staat de Beatrixmolen, een windkorenmolen. De molen bestaat uit een met riet gedekte achtkant op een dito bakstenen voet, waarvan de hoeken zijn verzwaard en onderling door middel van bogen zijn verbonden. De romp heeft boven de begane grond drie verdiepingen en een wiekenkruis met ijzeren roeden.

De molen heeft een lange geschiedenis. Hij werd omstreeks 1791 in Alphen aan de Maas gebouwd om samen met vijf andere molens het Land van Maas en Waal te bemalen.

Verplaatst

Het is een poldermolen met oorspronkelijk een staand scheprad. Deze werd later vervangen door een hellend rad. Toen in 1820 de stoomgemalen in zwang kwamen, werden deze molens overbodig. De molen werd in 1835 verplaatst naar Winssen en omgebouwd tot korenmolen. Hij kreeg pas in 1938 zijn huidige naam ter gelegenheid van de geboorte van de kroonprinses. In 1955 werd de molen gerestaureerd. Eigenlijk herinnert vooral de spanwijdte van de wieken of de 'vlucht' van 27,1m ons eraan dat het ooit een poldermolen was. In 1978 kocht de Gemeente Ewijk (nu Beuningen) de molen en bracht hem over naar de huidige plek. In 1988 werd de gerestaureerde molen door vrijwilligers opnieuw in gebruik genomen.


  • Land van Maas en Waal

  • Landschap

  • 1700-1800

  • Beuningen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl