Beekhuizer beek zorgt voor zeldzame vogels

Grote gele kwikstaart en waterspreeuw

Beekhuizer beek, die zich door het park en de landerijen van Biljoen slingert, staat bekend om zijn schone water. Langs deze beek leven zeldzame watervogels.

De grote gele kwikstaart is een zangvogel die herkenbaar is aan zijn lange staart en geel-grijze kleur. Op Biljoen wordt hij vaak gezien langs de waterranden. Daar zoekt de vogel naar insecten. Bij het zoeken naar voedsel wipt de staart van de vogel onafgebroken op en neer. Een broedplaats is hier gemakkelijk te vinden, aangezien de grote gele kwikstaart tussen boomwortels broedt. Ook holtes onder bijvoorbeeld bruggen vormen een geliefde nestelplaats.

Vogel met duikbril

De uiterst zeldzame waterspreeuw komt op Biljoen voor. Deze vogel heeft een merkwaardige gewoonte: hij zwemt onder water of loopt over de bodem om zo waterdiertjes te vangen. Het beestje heeft een bruinrode of zwarte kleur, met witte borst. Hij heeft zuurstofrijk en stromend water nodig. Zelfs de ogen van de waterspreeuw zijn afgestemd op zijn natte leven: deze kunnen met een transparant membraan worden afgesloten. Zodoende heeft de vogel een duikbril. Daarmee kan hij onder water kijken en de zoetwaterinsecten vinden die zijn prooi vormen. Een waterloop met stenige bodem heeft zijn voorkeur. Tussen de stenen zijn bijvoorbeeld larven en eendagsvliegen te vinden


Relevante links

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl