Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Reizen met de stoomtrein is stappen in een andere wereld!

Reizen met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is stappen in een andere wereld! Beleef het indringende geluid van de stoomfluit. Ervaar het stampen, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven.

Image
Actueel bij deze organisatie
Musea leuk voor kinderen
01-01-0001 t/m 01-01-0001

Op historisch spoor: de Koningslijn

De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderddertig jaar oude spoorlijn Apeldoorn – Dieren, de 'Koningslijn'. In 1887 werd de lijn geopend, waar Koning Willem III een groot voorvechter voor was. Dankzij de ‘Koningslijn’ werd dit deel van de Veluwe verder ontsloten en bloeide de industrie in de aanliggende plaatsen op. Vooral de papierindustrie, zoals in Eerbeek, kreeg door de eenvoudiger en goedkopere aan- en afvoer van producten  een belangrijke impuls.

Beleef industrieel erfgoed

Het station Beekbergen vormt het hart van de levende spoorwegmuseum van de VSM. Hier bevindt zich het stoomdepot met een zeer omvangrijke collectie stoomlocomotieven. Maar ook de grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf, een rijdende kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen en nog veel meer. Verder staat hier ook een unieke collectie van oude NS- diesellocomotieven, die vroeger een alledaagse verschijning waren op deze spoorlijn.

De VSM-geschiedenis

In het voorjaar van 1975 werd door een groep enthousiastelingen de eerste aanzet gegeven tot de oprichting van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, kortweg VSM. In datzelfde voorjaar werden de eerste wagons en de eerste stoomlocomotief opgeknapt. Sindsdien wordt de VSM gerund door een groot aantal enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers. Met veel zorg, geduld en kennis werken zij aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen, goederenwagens en de spoorlijn.

Rijdend erfgoed

De vele bedrijfsvaardige stoom- en diesellocomotieven – uit verschillende Duitse en Nederlandse series – zijn de trots en uitdaging van de VSM-vrijwilligers. Dit geldt ook voor de vele rijtuigen, waaronder de Nederlandse ‘Blokkendozen’, die stammen uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Daarnaast bezit de VSM luxe rijtuigen, afkomstig van Wagons-Lits en Mitropa. Een uitgebreide collectie historische Nederlandse goederenwagens completeert de imposante collectie.

Rijd mee en beleef de geschiedenis

De stoomtrein van de VSM voert u door het afwisselende landschap van de Veluwe. De rijdagen en de dienstregeling staan op www.stoomtrein.org, samen met veel extra informatie over de activiteiten van de VSM. Stap in en reis mee!

 


Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Reserveer uw ticket
 • Industrie

 • Kinderen

 • Apeldoorn

 • Musea

 • Veluwe

Dorpstraat 140
7361 AZ Beekbergen

055-5061989

info@stoomtrein.org

retour Volwassenen (incl museumbezoek) €15,-
retour 4 t/m 11 jaar (incl museumbezoek) €7,50
kinderen t/m 3 jaar gratis

Reserveer uw ticket
 • Deels toegankelijk met beperking
 • Kinderactiviteit
 • Koffie
 • Museumwinkel
 • Restauratie
 • Rondleidingen
 • Teksten in NL en DE

Relevante links

- http://www.stoomtrein.org

Verwante verhalen

Lees meer

Actueel bij deze organisatie

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl