Watermolen de Ruitersmolen had als voorganger een papiermolen, die in 1606 door Marten Orges werd gesticht. Later kwam op de andere oever van de beek een tweede papiermolen en stonden ze samen bekend als de Ruitersmolens.
In 1839 waren de molens elk afzonderlijk in bezit van Derk Albert Boks en mevrouw Hackvort te Loenen. Pachter op deze molen was L. van Gerrevink. In 1843 zet Boks zijn molen om in een korenmolen met twee raderen. De familie Boks bleef 120 jaar eigenaar van de Ruitersmolen. Later werd P.H. Kaars Sypenstijn eigenaar. De papiermolen brandde op 15 oktober 1864 af en werd niet meer herbouwd.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de korenmolen nog met één bovenslagrad en maalgang in werking. In 1954 kwam de molen stil te staan en raakte in verval. In 1977 kochten de stichtingen "Het Hoogland" en "Hullenoord" de molen van de gemeente Apeldoorn en gaven de aanzet om de molen te restaureren. Dit kwam in 1985 gereed. In het voorjaar van 2001 heeft de molen een nieuw waterrad, as (lengte 6 m.) en houten watergoot gekregen. Het rad is 1,50 m breed. Het verval bij de molen is 2,50 m.
De molen is in de zomer te bezichtigen en wordt onderhouden door de Stichting Vrienden van de Ruitersmolen.
De Ruitersmolen is een watermolen op de Beekbergse beek in de gemeente Apeldoorn. De Ruitersmolen is regelmatig geopend voor bezichtiging.
Tijdens rondleidingen krijgen bezoekers uitleg over het oude ambacht van het papiermaken. Op de zolder is een expositie ingericht over de oude papiermakerij, compleet met demonstraties papierscheppen. Naast de molen bevindt zich een heemtuin en een boomgaard
De molen is uiteraard nog maalvaardig, er wordt echter geen graan meer gemalen.
Landschap
Industrie
1800-1900
Apeldoorn
Veluwe