Achterhoeks Planetarium Een stukje hemel op aarde

Achterhoeks Planetarium
Wie onder de toegangspoort van het Achterhoeks Planetarium aan de Hoogstraat in het buitengebied van Toldijk doorloopt, begint aan een reis over de aarde, door de tijd, naar verleden en toekomst, naar sterren en planeten.

Het is het levenswerk van Henk Olthof, een gepassioneerd amateurastronoom. In ruim 35 jaar bouwde hij in zijn vrije tijd een indrukwekkende reeks astronomische instrumenten. Eén jaar na zijn overlijden hebben vrijwilligers samen met de familie het initiatief genomen om een stichting op te richten met als doel het levenswerk van Henk Olthof voor de toekomst te behouden.

Bij zijn woning en aannemersbedrijf 'E.J. Olthof & zonen' aan de Hoogstraat in Toldijk bouwde Henk Olthof van 1972 tot 2010 aan zijn astronomisch levenswerk: een hemel op aarde. Bouwwerken en mechanieken om de loop van de sterren en planeten voor een ieder begrijpelijk te maken. Het resultaat: een bolplanetarium met 2844 sterren van de noordelijke en zuidelijke hemel, een replica van het Eise Eisinga Planetarium te Franeker, een Newtontelescoop en nog veel meer. Henk Olthof noemde het zelf 'een uit de hand gelopen hobby'. 

 

 Links

www.achterhoeksplanetarium.nl
Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

adres

Hoogstraat 29
7227 NE Toldijk


info@achterhoeksplanetarium.nl
Rondleidingen

openingstijden

Het Achterhoeks Planetarium organiseert regelmatig publieksavonden. Zie de website van het planetarium.

toegangsprijs

Volwassene € 4,50
Jeugd t/m 17 jaar € 3,50 (adviesleeftijd vanaf 10 jaar)
Schoolgroepen € 3,00 per leerling (begeleiders vrij)
Lid van: erfgoed gelderland

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl